Get Adobe Flash player

Gyümölcsök

A szőlőmag gyógyítja a leukémiát?

  A szőlő - mely hazánkban évszázadok óta termő gyümölcs - mindenki számára ismert növény. Története a nagyvilágban több ezer éves, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában volt közkedvelt gyümölcs évezredek óta.

 

Bővebben...

A bőrápoló olivaolaj

Története már a Bibliában helyet kapott, sőt az iszlám vallás hadith tudósai is azon a véleményen vannak, hogy az özönvíz után az első dolog, amit Noé próféta és népe meglátott, egy olajfa volt.

Mit mond nekünk a Teremtő utolsó kinyilatkoztatása?
„…És egy fát, amely a Sínai hegyről ered és olajat terem, és fűszer az evőknek.”
(A hívők, 23/20)

 

Bővebben...

Gránátalmát a rák megelőzésére

A gránátalma őshazája Kis- és Közép Ázsia. Történelme több ezer évre nyúlik vissza. Ahogy a Biblia is mondja, Mózes próféta idején termesztették Palesztina, Szíria és Libanon területén, úgy az utolsó kinyilatkoztatás, a Korán is megemlíti ezt az áldott növényt:

Bővebben...

Datolya, a nők megsegítője

A datolyapálma története nagyon régre nyúlik vissza. Őshazája Irak, Irán és Szaúd-Arábia volt, amikor utazók segítségével elterjedt Észak-Afrika országaiban is, mint Tunézia, Algéria, Marokkó vagy Egyiptom.
Számunkra – akik a hazai piacon nőttek fel s leginkább a rendszerváltás után kezdtek szembesülni az élelmiszerek hatalmas választékával – talán meglepő, hogy ezekben az országokban a datolyakínálat igencsak széles, hiszen több mint 1000féle datolyát ismernek.

 

Bővebben...

A füge és a kávé

A fügét már i.e. 5000 éve ismerték és termesztették elsősorban Nyugat-Ázsiában valamint a Földközi-tenger vidékén, de ősidők óta termesztik Észak-Afrikában is. Mostanság legfőbb termőhelyei Franciaország, Spanyolország, Kalifornia és Törökország.
Hazánkban is közkedvelt gyümölcs, a Gellért-hegy déli lejtőin, a Szabadság-szoborhoz közel találhatjuk a legöregebb fügebokrokat.

 

Bővebben...