Get Adobe Flash player

Hogyan tájékozódnak a méhek?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A méhek kaptáruk 800 méteres körzetében gyűjtik a nektárt és a virágport. Miután a felderítőméh élelemforrásra bukkan, visszatér a kaptárhoz és hírül adja társainak a nektár lelőhelyét.

 

Ezt ritmikus tánccal teszi, mely tökéletes és tartalmaz minden szükséges információt: az irányt, a távolságot és mindent, ami még szükségeltetik.

A forrás irányának meghatározására a méh tánca egy folyamatosan rajzolt „8”-as. A „8”-as közepét cikk-cakk formában, potrohájának rezegtetésével rajzolja meg. Ez a cikk-cakkos út pontosan meghatározza a Nap és a kaptár által bezárt szöget, illetve azt, hogy hol található a virág.

A dolgozóknak azonban azt is tudniuk kell, milyen messzire menjenek ahhoz, hogy összegyűjthessék a nektárt. Ezért a méh tora alsó részét kezdi himbálni, mely által hirtelen légmozgás keletkezik. A többi méh ezt a légáramlatot csápjaival érzékeli és így határozza meg a táplálékforrás távolságát.


                                                                  
                   


Tájékozódás a virágok megjelölésével

A méhek, amint leszállnak egy virágra, rögtön tudják, ha már más is járt ott és azonnal továbbszállnak. Egyszerre több méh nem vesztegeti az időt ugyanazzal a virággal. Így időt és energiát takarítanak meg.

De vajon honnan tudja a méh, hogy a virágról már begyűjtötték a nektárt?
Az a méh, mely egy adott virágról begyűjti a nektárt, jellegzetes illatú cseppel jelöli meg. Így az utána érkező méhek megérzik az otthagyott illatot és megértik, hogy a virág már nem használható. Azonnal egy másik virág felé veszik az irányt.