Get Adobe Flash player

Hogyan készül a lép?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A méhek méhviasz-darabkák megformálásából építik fel a lépet. Gyomrukban apró zacskók találhatók, melyek áttetsző folyadékot választanak ki.

A potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből kiválasztott, szivárgó folyadékból vékony, fehér méhviasz lemezek készülnek. A méhek, lábuk apró horgocskáival összegyűjtik a méhviaszt, szájukba veszik, és addig forgatják, amíg meg nem puhul. Ezután beillesztik a lépbe.

A lép, minden oldalán több száz sejtet tartalmazó méhviaszfalú építmény, melynek minden sejtje pontosan azonos nagyságú. Ezeket a sejteket éléskamrának használják, illetve itt vigyáznak a fiatal méhekre.A méhek több millió éve hatszög alakúra formálják a lépépítmény sejtjeit.
És, hogy miért? „A maximális helykihasználás szempontjából a legideálisabb forma a hatszög.” – állítják a matematikusok.
Ezen kívül a hatszögnek, mint mértani formának, legkisebb a kerülete. Vagyis a hatszög alakú cellához kevesebb alapanyagot kell felhasználni, mint ha például háromszögű vagy négyszögű lenne.
A sejtek egyformák, falaik közösek és meglehetősen vékonyak - mégis saját súlyuk többszörösét képesek elbírni – és olyan építményt alkotnak, mely minden oldalról használható.

A méhek, lépépítés közben arra is ügyelnek, hogy a sejteknek dőlésszöget adjanak, mely mindkét irányban 13 fokos szögben felfelé irányul, így a lép nem lesz párhuzamos a talajjal, vagyis a méz nem csurog ki a lép száján.
A lépépítmény elkészítését a méhek a lép tetejénél kezdik és egyszerre 2-3 sort haladnak lefelé. Miközben a lépkaréj mindkét irányban szélesedik, előbb a középső két sor alapjait egyesítik.
A kész lépen lehetetlen megállapítani, hogy 2-3 részből épült fel. A karéjok, melyek ugyanabban az időben a lép más-más végéből indulnak, annyira hibátlanok, hogy olyan hatást keltenek, mintha az építmény egyetlen darabból állna.