Get Adobe Flash player

Gránátalmát a rák megelőzésére

A gránátalma őshazája Kis- és Közép Ázsia. Történelme több ezer évre nyúlik vissza. Ahogy a Biblia is mondja, Mózes próféta idején termesztették Palesztina, Szíria és Libanon területén, úgy az utolsó kinyilatkoztatás, a Korán is megemlíti ezt az áldott növényt:


„És Ő az, Aki vizet küld le az égből, és mindenféle növényt hoz elő általa. Aztán abból zöld hajtásokat hozunk elő, amiből szorosan egymás melletti magokat. És a datolyapálmából, a hajtásaiból datolyafürtöket, amelyek alacsonyan lógnak. És szőlőskerteket, és olivát, és gránátalmákat, amelyek hasonlítanak egymásra, és mégis különböznek. Nézzétek a gyümölcseit, amikor gyümölcsöt hoz és beérik. Bizony, ebben jelek vannak azoknak, akik hisznek.” (Jószágok, 6/99)

Napjainkra számos országban elterjedt és közkedvelt növényként, gyümölcsként tartják számon. Megtalálható Dél-Amerikában, Észak-Afrikában, Kínában, Iránban, Törökországban, Indiában és meglepő módon még kis hazánkban is, az ország déli részein.
A Teremtő csodája, hogy e csodaszép növény faként és cserjeként is él.
Ha gránátalmafáról beszélünk, akkor lombhullató, 5-6m magasra is megnő és sűrűn elágazik.
Ha a gránátalma bokorként nő, akkor örökzöld, igen terebélyes és évente akár 3x is terem.

Júniustól szeptemberig virágzik. Termése nagyon érdekes. Gömb alakú, körülbelül alma nagyságú, melynek héja éréskor még könnyen vágható, azonban idővel megkeményedik. Négyféle színben pompázik, lehet sötétpiros, sárgászöld, feketés-ibolya és fehér. A termés belsejét puha, hártyás válaszfalak tagolják üregekre, amelyekben találhatóak azok a nagyszámú magok, amelyeket megeszünk. Éréstől függően édeskés-savanykás ízűek és vörösek.

Érés után, száradáskor megreped és robbanásszerűen szórja szét a magjait. Innen is kapta gránátalma nevét.

 


Magjait többféle módon is felhasználják, frissen és szárítva is, levét kifacsarják, joghurtba, müzlihez is keverik. Gyümölcsfagylaltok alapanyaga, szirup, lekvár készíthető belőle.

Nézzük most meg, a Teremtő milyen áldást rakott bele ebbe a csodálatos növénybe, milyen sokoldalúan segíti egészségünk megőrzését!

Mohamed próféta (béke legyen vele) azt tanította nekünk: „A gránátalma és a héja segíti az emésztést.”

Kérge és terméshéja összehúzó hatású, ezért vérhas és hasmenés ellen is használják. Ezenkívül a kérgét, ha porrá őrlik, kiváló bélféregűző, képes megbénítani a galandférgek izomzatát. Tehát parazita ellenes hatású.
A gyümölcsök közül egyedüliként képes a bélrendszeri candida fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását. Tehát baktérium ellenes hatású is.

A gránátalma levét láz és meghűlés esetén hasznosíthatjuk magas B és C-vitamin tartalma révén illetve ugyanúgy hatékony a rák - elsősorban az emlőrák, bőrrák, prosztatarák és a tüdőrák esetében -, a szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, magas vérnyomás tekintetében. Mivel csökkenti a vér sűrűségét, az öregedéssel együtt járó vérrögképzési hajlam kialakulását is redukálja.

Valamennyi gyümölcs közül a gránátalma rendelkezik a legkiválóbb gyulladás gátló tulajdonsággal, vagyis 3x erősebb antioxidáns hatású, mint a zöld tea, az áfonya vagy a narancslé. Gazdag nátrium, foszfor és kalcium forrás is.
Gyümölcsének hatóanyagai korlátozzák a cukor felszívódását a belekben, így a cukorbetegségek megelőzésében fontos szerepet játszik!

Még egy fontos dolgot érdemes megjegyezni e lenyűgöző teremtmény kapcsán: az ösztrogénhoz hasonló hormonszerű anyagot tartalmaz, így előnyösen alkalmazható klimaxos panaszok csökkentésére, például depresszió vagy csontritkulás esetében is.

„Ő az, Aki a földet pihenőhellyé tette számotokra, és az eget boltozattá. És Ő küldött le vizet az égből, és gyümölcsöket hozott elő általa, ellátásul nektek.” (Tehén, 2/22)