Get Adobe Flash player

Datolya, a nők megsegítője

A datolyapálma története nagyon régre nyúlik vissza. Őshazája Irak, Irán és Szaúd-Arábia volt, amikor utazók segítségével elterjedt Észak-Afrika országaiban is, mint Tunézia, Algéria, Marokkó vagy Egyiptom.
Számunkra – akik a hazai piacon nőttek fel s leginkább a rendszerváltás után kezdtek szembesülni az élelmiszerek hatalmas választékával – talán meglepő, hogy ezekben az országokban a datolyakínálat igencsak széles, hiszen több mint 1000féle datolyát ismernek.

 

 

Ezek az áldott gyümölcsök színükben, formájukban és ízükben is különböznek egymástól.
A fent nevezett országokban – az iszlám előtti időkben – a datolyapálmákat, s különösen az értékes hím pálmákat előszeretettel pusztították ki a törzsek közötti háborúkban. Ezt a gyakorlatot azonban Mohamed próféta (béke legyen vele) szigorúan megtiltotta. Ahogy azt is, hogy ártatlan embereket – azaz nőket, gyermekeket, időseket vagy betegeket – sem szabad megölni.

De miért éppen a hím fákat pusztították oly szívesen? – kérdezhetnénk. A válasz egyszerű. Ez a csodálatos növény, amely képes megnőni akár 30m magasra is, és amelynek termése egyetlen egyeden eléri akár a 40-80kg datolyát, ez a növény kétlaki. Vagyis külön nőnek a hím illetve a női datolyapálmák. Ez azt jelenti, hogy kizárólag a női fák teremnek gyümölcsöt, de a hím fák képesek beporozni akár 40-50db női fát. Tehát, ha kivágják a hím fákat, nem lesz, ami beporozza a női egyedeket, így termése sem nő.Mit is mondott nekünk Mohamed próféta (béke legyen vele)?
„Az olyan család, akinek van datolyája, az nem hal éhen.” (Muslim)

A régi népek tudták, hogy az ember – akárcsak más teremtmény – a világmindenség egy darabkája csupán, ezért arra törekedtek, hogy ne borítsák fel a természet kényes egyensúlyát. Az általuk felhasznált dolgoknak – így a datolyapálmának is – minden részét felhasználták. Így készítettek kérgéből építőanyagot, sodortak ágaiból kötelet vagy szőttek belőle szőnyeget, levelének középeréből pedig bútorokat készítettek vagy kosarat fontak.

Gyümölcsét is sokféleképpen felhasználták és használják manapság is.
Ki gondolná, hogy a datolya gyümölcséből datolyaméz sajtolható? Ezt kenik kenyérre vaj helyett. Vagy, hogy a datolyát sótlan vajjal, tejjel, joghurttal vagy aludttejjel is fogyasztják? Vagy azt, hogy a növény nedve iható és a kókusztejre emlékeztető íze van? Az talán már nem meglepő, hogy gyümölcséből dzsemeket, lekvárokat is készítenek.Származásának tudható be, hogy a datolya az iszlám vallásban kiemelkedő szerephez jutott. A ramadani böjt alkalmával ezzel a gyümölccsel kezdik illetve zárják a muszlimok a böjtjüket. Vagyis ez az utolsó étel, amit – Mohamed próféta tanítása szerint – hajnalban a böjt megkezdése előtt elfogyasztanak és ez az első élelem is, amellyel a böjtjüket megtörik.
Mit is tanított a Próféta (béke legyen vele)?
„Ha valaki közületek böjtöl, törje azt meg datolyával. Ha nincs datolyája, akkor vízzel. Bizony, a víz tisztító.” (Bukhari)

És valóban. Lássuk csak, mitől volt olyan fontos élelem ez abban az időben?

A Próféta (béke legyen vele) hagyománya szerint pépesre nyomott datolyát ajánlott az újszülött szájába tenni, mert nyugtatólag hat. Ezt brit kutatások is megerősítették, miszerint ha cukros anyagot teszünk az újszülött szájába, az csökkenti a fájdalomérzetet.

A datolya nagyon hatásos energiabomba, hiszen rengeteg vitamint (C, B1, B2, B3 és B5 vitamin) valamint ásványi anyagot (kalcium, kén, foszfor, mangán, réz, cink) és 20 féle aminosavat tartalmaz. Ennek hatását különösen akkor érezzük, amikor egy fárasztó böjt után ezzel az áldásos gyümölccsel kezdünk el étkezni. Elég belőle 2-3 szem és már is visszanyerjük energiánkat és szinte már jól is laktunk.

Ennek a rengeteg alkotóelemnek köszönhetően segíti a csontok valamint az egészséges idegrendszer fejlődését, védi a szemet és hatékonyan orvosolja a farkasvakságot is. Sőt a hastáji rákbetegségek megelőzésében is hatékony.

De mindenekelőtt a nők megsegítője!
Mit is mondott a Teremtő Máriának, Jézus édesanyjának, amikor vajúdott? Az utolsó kinyilatkoztatás így szól erről:
„És rázd magadhoz húzva a pálmafa törzsét, hadd hullasson rád friss, érett datolyát.”
(Mária, 19/25)

De miért mondta ezt neki az Isten? Milyen csodálatos „erővel” bír ez a gyümölcs a terhes és szülő édesanyáknak?


Nos, hát a datolya egy olyan különleges stimuláló szert tartalmaz, mely a terhesség utolsó harmadában megerősíti az anyaméh izomzatát, szüléskor segíti az anyaméh tágulását, csökkenti a szülés alatti vérzést. Szoptatáskor növeli a tejtermelést és a szülés utáni depresszió megelőzésében is hatékony szerepet játszik.
Tartalmazza mindazokat a létfontosságú vitaminokat (B6, B9 vitamin) és ásványi anyagokat (kálium, vas, magnézium), amelyek ebben az időszakban egy édesanyának különösen fontosak.

Az már csak hab a tortán, hogy ez a valóban csodálatos gyümölcs nem csak a terhes és szülő nőknek rendkívül hasznos, hanem a változó korban lévő hölgyeknek is segíthet, hiszen egy olyan növényi hormont tartalmaz, amely a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában játszik szerepet.