Get Adobe Flash player

Kutya a föld alatt?

 A Kelet-Afrikában, Kenyában és Szomáliában élő csupasz földikutya (Heterocephalus glaber) a rágcsálók rendjébe tartozó igen apró állat (60-90 mm). Főként gyökerekkel, gumókkal táplálkozik.

 Csupasz testével, előre ugró metszőfogaival – melyet az ásáshoz használ – igen bizarr látványt nyújt.

 

E szőrtelen állatka érdekessége, hogy olyan kifejlett társadalomban él, mint a hangyák és a méhek. Föld alatti kolóniája 50-100 tagot számlál, de úgy száz évvel ezelőtt ennél sokkal nagyobb családok is éltek.

                                                                              

A kolónia „főnöke” a matriarcha, az egyetlen termékeny nőstény, így a nagy család valamennyi tagja az ő utóda. A társadalom dolgozói koruk szerint más-más feladatot látnak el. A legfiatalabbak építik a járatokat és szállítják a táplálékot a fészkekbe, az idősebb dolgozók járőröznek és kiűzik a betolakodókat. A közösség legnagyobb állatai nem dolgoznak. Ők vagy azok a hímek, akik majd a matriarchával párosodni fognak vagy azok a nőstények, akik akkor lesznek termékenyek, ha a matriarcha elpusztul.

 

A matriarcha évente 4 almot vet, amiből 5-12 utód születik.

 

A csupasz földikutyák igen kiterjedt alagútrendszert építenek, amelyek akár 3-4 km hosszúak is lehetnek. Járataik jól szigeteltek, a hőmérséklet-ingadozás minimális.

Természetes élőhelyén akár a 30 éves kort is megéli, ami a rágcsálók esetében nem jellemő.