Get Adobe Flash player

A füge és a kávé

A fügét már i.e. 5000 éve ismerték és termesztették elsősorban Nyugat-Ázsiában valamint a Földközi-tenger vidékén, de ősidők óta termesztik Észak-Afrikában is. Mostanság legfőbb termőhelyei Franciaország, Spanyolország, Kalifornia és Törökország.
Hazánkban is közkedvelt gyümölcs, a Gellért-hegy déli lejtőin, a Szabadság-szoborhoz közel találhatjuk a legöregebb fügebokrokat.

 

 

A Bibliában a teremtéstörténet kapcsán találkozhatunk először a füge levelével, mellyel Ádám és Éva fedte el testét.

A Teremtő utolsó kinyilatkoztatásában pedig egy teljes fejezet (szúra) is nevet kapott róla.
„A fügére és az olivára, és a Sínai hegyre, és erre a biztonságos városra! Bizony az embert a legjobb formában teremtettük…”

(Füge, 95/1-4)

Ez az édes gyümölcsű növény is – hasonlóan a gránátalmához – fa (3-6m) és bokor (3-4m) formában is nő. Talajban nem válogatós, hiszen Afrika nyugati partjainál a homokos talaj megkötésére is használják.

Általában évente kétszer terem. Gyümölcse körte alakú, többféle színben megcsodálhatjuk, lehet sárgászöld, bronz vagy sötét bíborvörös is, belsejében több száz mag (30-1600db) található.

A fügéből is – mint megannyi más gyümölcsből – befőttet, lekvárokat, kompótokat készítenek. De e gyümölcs érdekessége azonban az is, hogy Itália szerte fügekávét készítenek szárított formájából. A szárított gyümölcsöt megpörkölik, megőrlik és kávét főznek belőle.
És ki hallott már fügerétesről, fügesajtról vagy fügepogácsáról? Nos, hazájában ilyen csemegéket is készítenek ebből az áldott gyümölcsből.
 

Most pedig nézzük meg, milyen hatással is van e csodálatos növény az egészségünkre?


Mohamed próféta (béke legyen vele) ajánlotta a füge evését, hiszen gyógyítja az aranyeret és hasznos a reumára is – mondta.

A füge az összes B vitamint (B1, B2, B3, B5, B6) tartalmazza, mely elősegíti a táplálék felszívódását illetve nyugtató hatással is bír. Ásványi anyagokban pedig különösen gazdag. Megtalálható benne a cink, a foszfor, a mangán, a kalcium, a magnézium, a nátrium és vasat is nagy mennyiségben tartalmaz. Kálium tartalmának köszönhetően szabályozza a szívverést, csökkenti a vérnyomást, serkenti a máj működését. A kálium ezen kívül hozzájárul a vér savtalanításához.

Apró magjai segítik a béltartalom mozgását, sőt ismert hashajtó hatása is. Meghűlés esetén csillapítja a légzőszervekre hatóingereket, hatásos köptetőszer.
Rákellenes tulajdonságát is kutatások bizonyítják, elsősorban a bőrrák esetében figyelték meg gyógyító hatását.

Ahogy az előzőekben bemutatott növények esetében is, így a fügének is van egy különleges tulajdonsága. Egy érdekes vegyületet tartalmaz – pszoralensz – melytől nem csak egyenletesen és gyorsan barnulhatunk, hanem a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is megelőzi.

„Az Isten kibővíti az ellátást annak, akinek akarja a szolgái közül, és leszűkíti másnak. Bizony, az Isten minden dolog Tudója.” (Pók, 29/62)