Get Adobe Flash player

A világegyetem keletkezése

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

 "Az, Akié az egek és a föld országlása és Aki nem nemzett fiúgyermeket és nem volt társa az országlásban és megteremtett minden dolgot és akarata szerint határozott róluk." (Furqan szúra, 25/2)

                                                                 

A Világegyetem, amiben élünk, körülbelül 14 milliárd évvel ezelőtt keletkezett egy nagy ősrobbanással, a "Nagy bumm"-al, ahogy a csillagászok és asztrofizikusok magyarázzák. Az ősrobbanás következtében a világegyetem tágulni kezdett és kialakultak a csillagok, a bolygók, a Nap, a Hold és más csodálatos égitestek. 

 

A Világegyetem - az ősrobbanás után - kezdetben szuperforró volt, majd folyamatosan hűlni kezdett. Kitágult a tér és annyira lehűlt, hogy a részecskék anyagokká álltak össze, a gázfelhőkből pedig kialakultak az első csillagok. A hatalmas csillag- és gázrendszerek összegyűltek, és galaxisok keletkeztek belőlük. Az egyes galaxisok összeütköztek és még nagyobb galaxisokká alakultak - közülük soknak a közepén hatalmas fekete lyuk tátong, ahol bődületes mennyiségű energia áramlik ki.

 

Mit mond a Quran a világegyetem teremtésével kapcsolatban?

"Ő (a teremtő Isten) az egek és a föld Alkotója! Ha Ő elrendel egy dolgot, csak azt mondja neki: "Legyél!" és az lesz."

(Tehén szúra, 2/117)

 

Az Univerzum azonban tovább tágult és hűlt, és úgy 4,6 milliárd évvel ezelőtt megszületett a Nap és számos kísérő csillag valamint a kis bolygók egész rendszere.

                                                          

Bármely anyag szétrobbanásakor a részecskék rendezetlenül távolodnak egymástól. Nem mondható el ugyanez az ősrobbanással kapcsolatban, hiszen csodálatos módon az anyagok összetömörültek és galaxisok alakultak ki.

 

A világegyetem keletkezése tehát egyedülálló és annak a valószínűsége, hogy ez véletlenül jött létre, nulla.

 

A tudósok szerint is csoda tehát, hogy e rendszerben az atomok épp a legmegfelelőbb módon kapcsolódnak össze és így egy összehangolt rendszert alkotnak, melybe beletartozik a több milliárd bolygó, csillagok és galaxisok ezermilliói, a legkisebb működési zavar nélkül.

 

"Hát nem látják azok, akik hitetlenek, hogy az egek és a föld összefüggők voltak, aztán szétválasztottuk őket, és a vízből teremtettünk minden élő dolgot? Hát nem akarnak hinni?" (Próféták szúra, 21/30)