Get Adobe Flash player

A szőlőmag gyógyítja a leukémiát?

  A szőlő - mely hazánkban évszázadok óta termő gyümölcs - mindenki számára ismert növény. Története a nagyvilágban több ezer éves, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában volt közkedvelt gyümölcs évezredek óta.

 

Ez az igen változatos gyümölcs igencsak szívós növény, hiszen mélyre hatoló gyökerének köszönhetően a tartós szárazságot is jól tűri. A talajból kiemelkedő vaskos, fás szárát nevezzük szőlőtőkének, ebből hajtanak ki a vesszők, amelyeken találhatóak a levelek, a kacsok, a virágzat és a termés.

Minden szőlőfürtön több szőlőszem található, melyeknek színe igen változatos: lehet fekete, kék, arany, zöld, lila, piros, rózsaszín, barna, barackszínű, de akár fehér is. A szőlőszem vékony, bőrszerű héján belül található a lédús gyümölcshús, melyekben magok ülnek. Az ilyen termést nevezzük bogyótermésnek. 

 

A Quran - az Isten utolsó kinyilatkoztatása - 9 alkalommal említi a szőlőt, melyet a Mennyországból származó gyümölcsök között is említ.

Olvassuk csak!

 

"És Ő az, Aki vizet küld le az égből és mindenféle növényt hoz elő általa. Aztán abból zöld hajtásokat hozunk elő, amiből szorosan egymás melletti magokat. És a datolyapálmából, a hajtásaiból datolyafürtöket, amelyek alacsonyan lógnak. És szőlőskerteket, és olivát, és gránátalmákat, amelyek hasonlítanak egymásra és mégis különböznek. Nézzétek a gyümölcseit, amikor gyümölcsöt hoz és beérik. Bizony, ebben jelek vannak azoknak, akik hisznek." (Jószágok szúra, 6/99)


"És a földön egymással szomszédos különböző területek vannak, szőlőskertek és megművelt szántók, és datolyapálmák, többtörzsűek vagy egytörzsűek. Mindegyik ugyanazzal a vízzel öntözve. De némelyiket jobbá tesszük evésre a többinél. Bizony, ebben jelek vannak azoknak, akik használják az eszüket." (Mennydörgés szúra, 13/4)

 

És valóban, mekkora csoda és áldás ez a Teremtőnktől, hogy holott ugyanazzal a vízzel öntözzük őket, mégis más és más gyümölcsöt teremnek az ember számára. És majd mindegyikben gyógyír van az ember megannyi bajára, betegségére. Köszönet és hála a Teremtőnek érte!

 

Most pedig nézzük meg, hogy ez az áldásos növény - oly sok ember szomjoltó gyümölcse - milyen gyógyító hatásokkal bír az emberi szervezet számára!

 

Számos ásványi anyagot (aszkorbinsav, béta-karotin, cink, fluor, foszfor, kalcium, kálium, kén, magnézium, mangán, nátrium, szelén, vas) tartalmaz illetve megtalálható benne majdnem az összes B-vitamin (B1, B2, B3, B5, B6, B8). B-vitamin forrásának köszönhetően nélkülözhetetlen szerepet játszik az agy és az idegek kiegyensúlyozott működésében, anyagcseréjében.

                                                         

A lédús gyümölcs tisztítja vesénket, a húgyhólyagot és a húgyutakat, megakadályozza bennük a kövesedést, kimossa belőlük a baktériumokat, így csökkenti a gyulladásos betegségek kialakulását. Ezért is érdemes szezonjában minden nap szőlőt fogyasztani.

Igen sok vasat tartalmaz, ezért vérszegénység vagy nagyobb vérveszteség esetén, például mentruációkor ajánlott nagyobb mennyiség fogyasztása.

Megfázáskor, köhögésre, máj és tüdő rendellenességek esetén szintén hatásos, a hurutok oldásában elsősorban a fekete és a kék szőlők alkalmasabbak.

 

A szőlő leve illetve húsa székrekedés esetén is alkalmazható, azonban fontos megjegyeznünk, hogy szőlőt étkezés alatt és után ne együnk, mert magas cukortartalma miatt igen gyorsan megerjed, így aztán nem, hogy segítené, hanem akadályozza az emésztést.

A 20-25%-os cukortartalmának köszönhetően megszünteti a fizikai és szellemi kimerültséget is.

Továbbá a szőlőben található bőséges vas és cukortartalom elősegíti a vértermelődést és természetes gyógyszerként szolgál a májnak, a vesének és az emésztőrendszeri betegségeknek egyaránt.

 

Minél sötétebb árnyalatú a szőlő, annál több antioxidánst tartalmaz, amely megfékezi a sejtek öregedését, megakadályozza a daganatos illetve szív- és érrendszeri betegségek kialakulását illetve gyulladáscsökkentő hatással is bír.

 

Közismert a déli édes szőlők aszalt formában történő tartósítása, a mazsola. A mazsola éppen olyan értékes tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szőlő, az aszalás hatására azonban sokkal magasabb a cukortartalma.

 

Mohamed próféta (béke legyen vele) tanítása szerint: 

„A mazsola sugárzóvá teszi az arcot és kihúzza a váladékot.”
 
A Próféta (béke legyen vele) kortársától Abdullah Ibn Abbasztól (a Teremtő Isten legyen megelégedve vele) tudjuk, hogy a Próféta (béke legyen vele) szokása volt a mazsolát vízbe áztatnia és annak szirupos levét innia, akár több napon keresztül is. 
 
Érdekesség lehet még a mazsolával kapcsolatban az is, hogy - egy amerikai természetgyógyászati folyóirat szerint - kutatók legutóbbi felfedezése alapján a mazsola gyógyítja a kisebb fejfájásokat is. Titka a szalicilsav, amely egyébként számos gyümölcs és zölség szerves alkotóeleme, s amely jótékony hatással van a szívre és így a vérkeringésre, véredényekre is.
 
 A szőlővel kapcsolatban a szőlő magjainak gyógyító hatásairól is beszélnünk kell. Sokan ismerjük azt a tényt, hogy a szőlőmag olaja rendkívül értékes és drága olaj, 70%-ban tartalmaz omega6 zsírsavat, emellett az E-vitamin minden összetevője megtalálható benne.
A hidegsajtolással kinyert szőlőmagolaj könnyen emészthető és koleszterinmentes. Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérerek és hajszálerek falait, ezáltal is csökkenti a trombózis veszélyt. Javítja a látást, megelőzheti a szürkehályog kialakulását.
 
A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára van jótékony hatással, míg  a nők esetében a változókor kellemetlen tüneteit enyhítheti.
 
Belsőleg fogyasztva naponta 1 teás- vagy 1 evőkanál olaj ajánlott.
 
Külsőleg alkalmazva hatékony kozmetikai szer, hiszen biztosítja a bőr simaságát, rugalmasságát. Regenerálja a kollagén szöveteket, stimulálja növekedésüket. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen az érett, száraz bőr ápolására alkalmas.
 
A szőlőmag gyógyhatásáról fontos még valamit megjegyeznünk!
 
Egy kísérlet szerint szőlőmag kivonattal "kezeltek" leukémiás sejteket, különböző dózisokban. Nagy adagban alkalmazva a kivonat programozott pusztulást váltott ki az érintett sejtek nagy részében. 24 órával a kisérlet kezdete után a sejtek háromnegyedénél beindult az önpusztító mechanizmus, s végzett a kórós sejtekkel. Az egészséges, normális sejteknél azonban nem indult be az önmegsemmisítés. Hogy miért? Ezt egyenlőre nem tudni.
 
Mindenki olyan hatóanyagot keres, olyan szert szeretne kifejleszteni, mely hatásos a rákos sejtek ellen, azonban az épekre nézve semleges. Úgy tűnik, a szőlőmag ebbe a kategóriába tartozik.
 
A szőlőmag kivonat daganatos betegségekre gyakorolt hatását firtatva már korábban is végeztek kisérleteket: bőr-, emlő-, bél- és tüdőrák esetében is hasonló mechanizmus játszódott le.
 
"Ő az, Aki vizet küld le nektek az égből, abból isztok és abból nő a növényzet, amiben az állataitokat legeltetitek. Az által növeszti nektek a gabonatermést, az olivát, a datolyapálmákat, a szőlőt és mindenféle gyümölcsöt. Bizony, ebben jelek vannak azoknak, akik elgondolkodnak." (Méh szúra, 16/10-11.)