Get Adobe Flash player

Tudtad, hogy testünkben egy egész hadsereg véd minket a baktériumoktól?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

  A hely, ahol ülünk, a levegő, amit beszívunk, a dolgok, amiket megfogunk, tele vannak baktériumokkal és vírusokkal, amiket nem látunk. A baktériumok és a vírusok olyan kis élő szervezetek, amelyek betegségeket okoznak az emberben. Mi nem látjuk azokat, de azok mégis betegséget és erőtlenséget okoznak.

Vannak más élő szervezetek, amelyeket szintén nem láthatunk. Ezek egy olyan hadsereget képeznek, amelyek bennünk élnek és megvédenek bennünket a baktériumokkal és vírusokkal szemben. Ezt a hadsereget úgy hívják, hogy „Immunrendszer”.
 
Immunrendszerünk a vérünkben van. Azokat a sejteket, amelyek az immunrendszert felépítik, fehérvérsejteknek nevezzük. 
 
Amikor egy ellenség bekerül a testünkbe, vérünk úgy működik, mint egy laboratórium. Hirtelen olyan különleges anyagot termel, amely fel tudja venni a harcot az ellenséggel és több olyan sejtet termel, amely ugyanolyan erős, mint az ellenség. A kegyetlen harc elkezdődik. Van, amikor testünk hadserege nyeri meg a csatát, anélkül, hogy megéreztük volna, és a baktériumok és vírusok meghalnak.
 
Az oltások lényege és előnyei: A veszélyes baktériumok az oltás után hatástalanokká válnak. Így az immunsejtek felismerik azokat és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megvédjenek téged a kórokozókkal szemben.
 
A fehérvérsejtek több trillióan vannak és egy nagyon fejlett hadsereget képeznek. A hadsereg minden tagjának saját feladata van. Számos közülük azt figyeli, vajon jutott-e be idegentest a véráramba, míg mások olyan kémiai anyagot állítanak elő, amely megöli az ellenséget és vannak olyanok is, akik egyszerűen csak harcolnak ellenük.
 
Amikor a vírus bekerül a testbe, az immunsejt úgy viselkedik, mint egy őr, aki figyelmeztet.
 
Az őrsejt figyelmezteti a többi immunsejtet. Ez idő alatt a szükséges fegyvert előállítják.
 
Ezalatt a vírusok bejutnak a testsejtekbe, hogy szabályosan megsokszorozódjanak. Az immunsejtek megölik ezeket a testsejteket, így pusztítva el a vírusokat. Eredmény: testünk megnyerte a csatát.
 
Néha megérezzük ezt a csatát. Azt kérded, hogyan? Amikor lázasak vagyunk! Persze kell, hogy legyen lázad legalább egy kis időre. Ez volt az, amikor az ellenség harcot vívott a testedben. A csata alatt a tested felhasználta minden energiáját és még többre van szüksége. Ha elmész futni, amíg a tested a csatával van elfoglalva, akkor el fogod használni mindazt az energiát, amire a testednek lenne szüksége a harchoz. Ebben az esetben hadsereged elveszíti a csatát és beteg leszel. Akárhogy is, ha lázas vagy, természetes, hogy lefekszel pihenni és hadsereged minden elérhető energiát fel fog használni. Így győzhet is. Amikor testhőmérsékletünk felmegy, testünk ezzel azt üzeni: „Pihenj!”
 
El tudod képzelni, mi történne, ha nem lenne immunrendszerünk?
Röviddel születésünk után, az első baktérium, amely bejut a testünkbe, megöl minket. Azért, mert a Teremtő nagyon könyörületes és gondoskodik minden élőről, az embert is úgy alkotta meg, hogy immunrendszert adott neki.
 
Most tehát megérthetjük, miért kell életünk minden percében köszönetet mondanunk az Istennek, azokért a szép dolgokért, amiket láthatunk és azokért a finom ételekért, amiket ehetünk. Ezért kell Urunkra gondolnunk mindenben, amit látunk és azt mondanunk: „Óh, Istenem, hálás vagyok Neked mindazokért az áldásokért, amiket adtál nekem!”
 
„Bizony, az Isten tele van kegyességgel az emberek iránt, de a legtöbben nem hálásak.” (Jónás, 10/60) - olvashatjuk a Koránban.