Get Adobe Flash player

Szívünk, ami soha nem fárad el

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

 Számunkra a szívünk lényeges szervünk. Körülbelül 72x ver percenként és 40 milliószor évente. Ahhoz, hogy megértsük, milyen fárasztó tevékenység is ez, szorítsd a kezed ökölbe, majd engedd ki, aztán megint szorítsd ökölbe és újra engedd ki! Szerinted hány percig tudod ezt csinálni? 

Szíved, mely körülbelül öklöd nagyságú, egész életeden át ezt teszi, anélkül, hogy elfáradna vagy egy pillanatra is megállna. Szívünk még akkor sem áll meg, amikor alszunk. Amikor izgulunk, gyorsabban ver és lassabban, ha pihenünk. És mindezt automatikusan teszi, még akkor is, amikor egyáltalán nem vagyunk ennek tudatában.
 
Szívünk úgy ver, hogy vért pumpál a testünkbe. Miért van szüksége erre a vérnek? Sejtjeink mindegyike a vérből szükséges oxigént és táplálékot vesz fel.
 
Szívünk körülbelül 43.000 liter vért pumpál naponta. Tudod-e vajon, mennyi vért jelent ez? Nagyjából 150 fürdőkádat tudnál megtölteni vele. Vajon nem fáradnál-e el, ha csak egyetlen egy vízzel teli kádat kellene egy csészével kiürítened? Most képzeld el, hogy 150 vízzel teli kádat kell kiürítened egy csészével. Valószínűleg nem lennél képes megoldani ezt a nehéz feladatot.
 
Akárhogy is, szívünk születésünktől kezdve halálunk pillanatáig ezt teszi. Sőt, egy pillanatra sem pihen meg. Te például biztos megpihensz egy fárasztó otthoni munka közben. Valószínűleg lefekszel vagy kikapcsolódsz, de a szívünk nem fárad el, mert lényeges szerepe van a túlélésünkben. Szívünk ugyan kicsi, de feladata óriási. Ezért alkotta meg a Teremtő ezt oly módon, hogy soha ne fáradjon el.
 
Elképzelhetetlen egy ország számára, hogy út-, vasút-, vagy vízi úthálózat nélkül legyen. Testedben egy egyedülálló
hálózat járul hozzá, hogy ez hibátlanul működjön.  Vérkeringésünkben ezeket hívják véredényeknek. A véredényeken belül a vér úgy folyik, hogy azt a szív folyamatosan pumpálja. A vér számtalan anyagról gondoskodik testünk minden részében. Folyamatosan osztja szét a táplálékot és gyűjti be a felhasználatlanokat.