Get Adobe Flash player

Ablakunk a világra: a szemek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

   Testünk minden érzékszerve nagyon fontos számunkra. Életünk teljesen megváltozik, ha csak egyet is elveszitünk belőlük.

Belegondoltál valaha is, mit csinálnál, ha nem lenne szemed?

 Nem láthatnád, milyenek a szüleid, testvéreid, barátaid. Nem láthatnád az élet csodálatos dolgait. Nem játszhatnád ugyanazokat a játékokat, amelyeket most játszol. Nem tudnád elolvasni ezt az oldalt és a színes képeket sem láthatnád rajta. Nem tudnád elképzelni, hogy néz ki egy nyuszi vagy egy kutya, mivel még soha nem láttál ilyet. Nem tudnál rajzfilmet nézni. Nem tudnád a feladataidat sem könnyen elvégezni. Nem találnád meg a hazafelé vezető utat. Nem láthatnád a színeket és a formákat, nem tudhatnád, mi a világosság s nem lennél képes megfigyelni ezeket a dolgokat sem. A felsorolás végtelen.

 Az Isten minden embert úgy teremtett meg, hogy szemeket adott neki, amivel láthat. A Teremtő egy nagyon fontos dolgot adott az embernek.
 
Lássuk ezt egy rövid példán keresztül!
 
A világon minden tárgy visszatükröz és kibocsát fényt a környezetére. Például, amíg te a számitógép képernyőjét nézed, a fény visszatükröződött és kisugárzódott a képernyőtől a szemedhez a pupilládon keresztül.
 
  A fény – ebben a sorrendben – azok után, hogy a szemed mögött elment, elektromos jellé változik. Ez az elektromos jel az agyadba megy. Az agyadban van a látás központja, amely lehetővé teszi neked, hogy láss. A látás központja egy kis terület. Ez az az apró terület, ahol az elektromos jelek a képernyő képévé formálódnak és ez az, amit te most nézel.
 
Hát még megpróbálni elmagyarázni ezt a folyamatot olyan röviden, ahogy csak lehet is hosszú idő, habár maga a folyamat pillanatnyi. Ezek a folyamatok olyan gyorsan zajlanak, hogy amikor te a computer képernyőjét nézed, abban a pillanatban látsz is. 
 
Hát nem ez a tökéletes rendszer? Vannak olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy a Föld, a Világegyetem, a csillagok és minden élő dolog egy véletlen eredménye. Azok, akik így gondolkodnak, ugyanazt mondják a szemünkről is. Azt mondják: „A szemek maguktól keletkeztek egy véletlen folytán.” Vajon egy ilyen komplex és csodálatos rendszer képződhet-e magától? Világosítsuk meg egy példán keresztül, milyen képtelen és nevetséges nézet is ez:
 
Mérnökök fotókat készitenek az emberi szemről fényképezőgép és videókamera segitségével. Habár egyik felszerelés sem ad olyan tiszta képet, mint a szemed. Most fordítsd el a fejed a computer képernyőjétől és nézz körül. Vajon a látásod nem tiszta? Nincs homály, fehér pontok vagy elmosódott vonalak a látásodban. Most nézd meg a tv-készüléket. Elég gyakran látsz fehér pontokat vagy ugráló vonalakat a képen. De még, ha nem is történik ez, vagy a legjobb technológiával bírsz, a tv nem fogja tudni ugyanazt a tökéletes képet adni, mint a szemeid.
 
Most gondolkozzunk el egy pillanatra. Akkor ez most azt jelenti, hogy a szemünk sokkal fejlettebb, sokkal jobb minőségű, mint bármelyik videó, vagy fényképezőgép vagy televizió. Mit csinálnál, ha valaki odamenne hozzád és a következőket mondaná?
 
„Egyszer volt egy vihar, amely néhány elektromos kábelt, csavarokat, kalapácsokat, csavarhúzókat arra ösztönzött, hogy kirepüljenek az ajtón és az ablakokon keresztül, ki a házból és aztán összegyüljenek az udvaron. Aztán esett az eső és dörgött az ég és ezek a dolgok mind összekeveredtek a földdel. Aztán egy kis idő elteltével láttam, ahogy egy televizió emelkedik ki a földből. Megfogtam és hazavittem.”
 
Valószínüleg azt fogod gondolni, hogy ez az ember vagy elmebeteg vagy hazudik, mert tudjuk, hogy a tv-készülékeket hatalmas gyárakban gyártják, ahol több száz mérnök, kivitelező és specialista dolgozik. Lehetetlen, hogy egy tv-készülék magától jöjjön létre!
 
Lehet-e az, hogy a szemünk, amely sokkal jobb minúségű, mint a tv, magától jöjjön létre? Persze, hogy nem. Ahogy a tv sem jöhet létre magától, valakinek le kell gyártania, ugyanúgy a szemünk sem lehet egy véletlen eredménye. A Teremtő az egyetlen, aki a szemeket megalkotta, méghozzá olyan módon, hogy 3 dimenzióban lát és a színes kép is fantasztikusan tiszta. Ezért kell megköszönni a Teremtő Istennek minden szépséget, melyet Segitségével megláthatunk.
 
 
Teremtőnk erről így tanít minket a Koránban:
 
"És Ő az, Aki a hallást és a látást és az érzést és a megértést adta nektek. Kevéssé adtok hálát!" (Hívők, 23/78)