Get Adobe Flash player

Apró csodák, melyek mézet termelnek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

 

    Tudod, kik csinálják a mézet a reggelidhez?

 

Valószínűleg azt mondod: „Igen! Tudjuk, hogy a méhek csinálják a mézet.”

Nos, mégis tudod-e, vajon hány méh dolgozik a mézért születése pillanatától haláláig? Vagy azt vajon tudod-e, hogyan adják és milyen intelligensek is ők?

 

Gyere, tanuljuk meg együtt, hogyan teremtette meg az Isten a méheket!

 

Egy méhkaptárban egy királynő van, néhány száz hím méh és több ezer meddő dolgozó nőstény méh. (A kaptár összlétszáma a 80.000-ret is elérheti.) A dolgozók végeznek el minden feladatot a kaptáron belül. Ilyen feladatuk például:

 

Építeni a lépet, takarítani és őrizni a kaptárt, etetni a királynőt és a hím méheket, gondoskodni a méhlárvákról és etetni őket a méhpempővel, mézzel és virágporral, építeni a tojások felnövekedéséhez szükséges méhsejteket és kitisztítani őket, fenntartani a megfelelő hőt és páratartalmat a kaptáron belül, nektárt, virágport, vizet és gyantát gyűjteni stb.

 

Most nézzük meg együtt, hogy is néz ki egy dolgozó méh élete!

 

Egy dolgozó méh 4-6 hétig él. Születése után 3 hétig a kaptáron belül él. Első feladata, hogy gondoskodjon a felnövekvő méhekről. Azzal a mézzel és virágporral eteti a bébi méheket, amelyeket elraktároztak.

 

Amikor a dolgozó méh 12 napos lesz, hirtelen testében méhviaszt kezd el termelni. A méhviasz rendkívül fontos a méheknek, mert a lépet a méhviaszból építik.

 

Ugye, milyen ügyes? Te is tudsz ilyen ügyesen hatszögeket rajzolni egymás mellé vonalzó nélkül?

Tudod mit? Fogj egy tiszta papírt és kezdj el a lap egyik oldalától befelé rajzolni ilyen hatszögeket, míg a barátod az oldal másik végétől kezdjen ugyanígy befelé rajzolni!

 

Meg tudtátok csinálni helyesen ezt az ügyes kis lépformát a lap közepéig, anélkül, hogy egy hatszöget is kihagytatok volna? Nem tudtátok?

 

Ez egy olyan dolog, amit még a felnőttek sem tudnak megcsinálni. A tanáraid, a szüleid, de még a nagyszüleid sem tudják megoldani ezt a feladatot.

 

Ahhoz, hogy ezt meg tudd oldani, szükséged van néhány eszközre, no meg némi bonyolult számításra is. Ennek ellenére, ez az apró méh – bár még csak 12 napos – meg tud csinálni egy tökéletes lépet. Sőt, mi több, eszközök nélkül csinálja meg!

 

Minden méh a hatszögű lépet a sarkoktól kezdi építeni és középen találkoznak. Meg kell jegyeznünk, hogy a lép sejtjei egyforma méretűek.

 

Hogyan tudja egy méh ilyen kitűnően végrehajtani ezt a feladatot, amikor egy ember nem képes rá?

 

Látod, a Teremtő az Egyetlen, aki úgy teremtette meg a méhet, hogy olyan képességgel rendelkezzen, mely segítségével meg tudja oldani ezt a feladatot.

 

De a dolgozó méh feladata nem csak ez. Feladatai közé tartozik még – 3 hetesen - a méhpempő és a virágpor elraktározása a lépben, a kaptár tisztántartása valamint a halott méhek és a szemét kitakarítása a kaptárból. 3 hetes korának vége felé kötelessége még a biztonsági őrméhek kiszolgálása és a kaptár ellenségtől való védelmezése. Amikor 3 hetes elmúlik, eléggé ügyes lesz ahhoz, hogy méhpempőt, virágport és vizet gyűjtsön.

 

A dolgozó méh aztán a folyamatos munkától 2-3 héten belül kimerül és meghal.

 

Ezen rövid életük alatt a méhek megállás nélkül dolgoznak. Ráadásul, senki nem tanította őket arra a munkára, amelyet végre kell hajtaniuk. Közvetlen a születésük után elkezdenek dolgozni.

 

Gondolj csak bele, hogy egy újszülött csecsemő felkel az ágyából, először beveti az ágyát, megmosakszik, majd elkezd gondoskodni a többi csecsemőről; megmossa őket, megeteti, majd felöltözteti őket.

 

Ez csak nem lehetetlen!? Még egy méhnek is lehetetlen volna egy ilyen feladatokkal megbirkózni, ha nem az Isten teremtette volna őket úgy, hogy ilyen képességeket adott nekik.

 

A mézes méhek, akik táncolnak

 

Mondta-e valaha neked valaki, hogy a méhek táncolnak?

 

Néhány méh élelemforrást keres a kaptáron kívül. Azok után, hogy egész nap repülnek, megtalálják saját forrásukat és annyi méhpempőt visznek magukkal, amennyit csak bírnak, majd visszatérnek a kaptárba. Volna még több méhpempő a forrástól balra, de a méhek már képtelenek többet elvinni anélkül, hogy más méhek ne segítenének nekik.

 

A felderítőméh megjegyzi az élelemforrás helyét és gyorsan visszatér a kaptárba, hogy összegyűjtse a barátait. Elkezd mozogni a lépen, ami egy 8-as formához hasonlít. Ez idő alatt a méh megfordul vagy a potroháját rázza jelzésként, hogy megmutassa az élelemforrás távolságát a kaptártól. A tánc végére a többi méh is megérti az élelemforrás helyét és hirtelen otthagyják mindazokat a virágokat, melyek új élelemforrásaik lehetnének.

 

Szerinted hol tanulták ezek az apró méhek, hogyan lehet táncon keresztül kommunikálni? Persze, hogy az Egyetlen, Aki tudást adott neki, az Isten, az ő Teremtőjük és Védelmezőjük.

 

Tudtad, hogy a méhek nekünk is csinálnak mézet?

 

A méhek több mézet tudnak előállítani, mint amennyire szükségük van. Mint tudod, a méhek a potrohájukban készítik a mézet. Apró testük mind maguk számára, mind az emberek számára elegendő mézet termel.

 

De vajon miért ilyen adakozóak a méhek? Miért nem csinálnak csak maguk számára anélkül, hogy ránk gondolnának?

 

A méz nagyon tápláló az ember számára. Ez az oka annak, hogy a Teremtő a méheket a méz-készítés képességével áldotta meg és megparancsolta nekik, hogy „nagyüzemben” gyártsák azt. A Teremtő azt mondja a Koránban:

 

 

 

„És a te Urad sugallatot adott a méhnek: „Keríts magadnak lakhelyet a hegyeken és a fákon s azon, amit az emberek emelnek maguknak. Aztán egyél mindenfajta gyümölcsből és járd a te Urad könnyen járható útjait!” A méh gyomrából különböző fajta ital jön ki, amely az emberek gyógyulására szolgál. Bizony jel van ebben azok számára, akik elgondolkodnak.” (Méh, 16:68-69)